12/21/2010

Posljednje morsko “utočište” zapadnog Balkana

Stari grad, uske ulice, stare zanatske radnje, slovenski/italijanski natpisi, istorijski i umjetnicki spomenici, mediteransko rastinje... mala pijaca na otvorenom, prodaja starih stvari na šetalištu koje izlazi na gradsku plažu....
Kafić na samom doku, za sve oni koji vole da popiju kafu i osmotre more prije nego što provjere temperaturu i ukus vode. Voda - kupališni dio oivičen je zaštitnom trakom koja ne dozvoljava neželjenim plutajucom objektima da vam pridju.
Iako je luka nedaleko od plaže, ne možete a da ne uživate u slanoj, plavoj vodi (uostalom svi oko vas se tako slatko brčkaju). Ipak, za one zabrinute, tuševi su odmah pored plaže, a plaža je šljunkovita - krupan šljunak (mali izazov za vaše pete). Ovo je zgodna prilika da oprobate svoje morske plasticne papuče.

KoparHrana - Ako ogladnite na svakom ćošku vas čeka ponuda, ali nemojte propustiti burek (pravi, fini uvijeni, ne odviše masan, ne odviše slan).
Ono što svakako poziva u Koper jeste veliki broj tržnih centara, pa se uzimajući u obzir zanemarljivu razdaljinu izmedju susjednih tržnih centara (dovoljno je preći ulicu) kupoholičarima mora nasmijati brk.
Naći ćete se u nedoumici da li ići lijevo ili desno (tržni centri ili stari grad / razgledanje / kupanje). Mislite da nije teško odabrati? Probajte, ali u Kopru..

Nemojte se iznenaditi ako vas prilikom posjete Kopru zadesi i neki veći koncert. Na trgu pored glavnog šetališta svakodnevno se organizuju koncerti i drugi dogadaji na otvorenom.
Nakon provedenog Koper-dana dobro je vidjeti Izolu, a  posebno zaliv Piran, tromeđu Slovenije, Hrvatske I Italije. Nameće se utisak se da bi idealan obilazak slovenske obale podrazumijevao provedena dva - tri dana u svakom od ovih malih mjesta, da bi to bila prava mjera.

No comments:

Post a Comment