1/03/2011

Sveti Stefan - ljetovanje za duboki džep

Za one sa dubokim džepom, dovoljno je reći samo  - Sveti Stefan. Taj grad – hotel, smješten između Petrovca i Budve, omiljeno je mondensko ljetovalište bogatih stranaca, ali i domaćih gostiju sa dubljim džepom. Svoje tropske i sparne ljetnje dane sun a Svetom Stefsnu voljeli da provode (a neki i danas navraćaju!) brojni sovjetski maršali, kao naprimjer Timošenko, Grecko, Kiriljenko, Jakubovski, najveća imena svjetske književnosti kao što su Malro i Moravija, sovjetski kosmonauti predvođeni Gagarinom, grčki kompozitor Mikis Teodorakis, te holivudske filmske zvijezde Sofija Loren, Monika Viti, Marina Vladi, Kirk Daglas, Sergej Bondarčuk, Silvester Stalone, manekenka  Klaudija Šifer, te milijarder Roman Abramovič, brazilski fudbaler Ronaldinjo i mnogi drugi.
Ovo je neobično i jedinstveno mjesto ne samo na Budvanskoj rivijeri vec i na cijelom Mediteranu. Stoji na grebenu kamenitog ostrva čiji se krovovi crvene poput rubina. Ostrvo je povezano sa kopnom uz pomoć kamenite prevlake dajući mu izgled poluostrva. Sami nastanak Sv. Stefana je jedinstven.
Prema sjećanju stanovništva to se dogodilo u XV stoljeću. Velika turska flota je plovila Jadranskim morem u namjeri da orobi i pohara bogate primorske gradove, naročito one u Boki. Jednoga dana, usled vrlo lošeg vremena, ta flota je uplovila u obalu plaže Jaz, u dno Grbaljskog polja, blizu Kotora. Ostavljena je straža na galijama, koje su bile usidrene ili uzemljene na pijesku, dok se ostatak turske vojske uputio ka Kotoru, preko Grbaljskog polja u namjeri da ga napadne i devastira sa zemlje. Kada su za to čuli Paštrovići, brzo su skupili svoju vojsku i prečicom krenuli za Kotor u namjeri da napadnu Tursku vojsku i pomognu Kotoranima u odbrani svoga grada. Nakon pobjede, u povratku kućama, Paštrovići su napali Turske galije na plaži Jaz. Uz božiju pomoć su uspjeli ubiti ostatak turske posade i odvesti galije do Drobnog pijeska-plaži i uvali gdje su inače sidrili svoje ribarske čamce i brodove da iskrcaju ratni plijen. Paštrovići su odlučili ne samo da podijele bogati ratni plijen već da sagrade tvrđavu na kamenitom ostrvu blizu obale i to 12 kuća, po jednu za svako pleme. Paštrovići su tu sagradili i crkvu Sv. Stefan i odlučili da on bude zaštitnik i grada i Paštrovića. Utvrđenje je sagrađeno ne samo da služi kao odbrana od Turaka, pirata i drugih neprijatelja već i kao azil i sklonište: azil za žene, djecu i stare ljude tokom napada neprijatelja i sklonište za hranu i bakaluk: kukuruz, ulje, vino, meso, med i drugo. Potopili su čitave turske galije tako da im više nije bilo ni traga.
Na Svetom Stefanu se nalaze tri manje crkve: crkva Sveti Stefan, po kojoj je ostrvo dobilo ime, a nalazi se na najuzvišenijem dijelu ostrva; crkva Aleksandra Nevskog, a najmanja, posvećenja Preobraženju, nalazi se na samom ulazu u gradić, koji je uskim nasipom spojen sa kopnom.
Zbog svog pogodnog položaja Sveti Stefan je bio trgovinski i saobraćajni centar Paštrovića. Posjedovao je veliki strategijsko-trgovački značaj u vrijeme Mletačke republike i žive trgovine sa Venecijom. Mjesto je počelo lagano da gubi značaj krajem 19. vijeka, kada se stanovništvo, mahom ribarsko, počelo iseljavati. Potpuno iseljavanje izvršeno je 1955. godine, kada je ostrvo kompletno adaptirano i pretvoreno u „grad-hotel“. Ulice, zidovi, krovovi, fasade kuća, zadržale su originalni oblik, a unutrašnjost kuća dobila je najsavremeniji hotelski komfor.
Grupa arhitekata i umjetnika je započela adaptaciju istrošenih kuća paje tako današnjim generacijama u amanet ostavila najatraktivniji i najluksuzniji hotelski kompleks na Mediteranu, namijenjen turizmu visoke kategorije. Adaptacija je tako ekspertno urađena da su kuće spolja zadržale svoju autentičnost a njihova unutrasnjost dekorisana i pretvorena u luksuzne apartmane.
Sveti Stefan je danas veličanstven. Satkan od luksuza, udobnosti i predivnih plaža, pruža neku vrstu posebne autonomije, samostalnosti, inspiracije i intime, koju većina poznatih hotela nema.
Jedna od vila, smještena uz samu obalu zemljouza koji ostrvo povezuje sa kopnom, Villa „Montenegro“, nagrađena je 2006. godine prestižnom „Five Stars Diamond“ nagradom koju dodjeljuje američka Akademija ugostiteljskih nauka za vrhunski kvalitet usluga. i jedina je koja nosi sedam zvjezdica.
U neposrednoj blizini Svetog Stefana se nalazi poznato ljetovalište Miločer. Ovo šarmantno mjesto sa dvije plaže i botaničkom bastom pokriva 18 hektara zemlje. Najveći dio cvijeća, zelenog i subtropskog bilja je doneseno iz Azije, Afrike i Amerike. Kamena građevina “Miločer” je bila zamak i ljetovalište srpske kraljevske porodice Karađorđević.

No comments:

Post a Comment