12/21/2010

Oaza u vojvođanskoj "pustinji" i tornjevi koji paraju nebo

Priroda Palića, očaravajuća u svim godišnjim dobima, podstakla je stvaranje naselja i rađanje turizma. Palić, 7 km dugačko jezero i istoimeni turistički centar, bilo je mondensko ljetovalište i banja na prekretnici vjekova. Izgled Palića je konstantno mijenjan, unapređivan i modernizovan, ali je izbjegao iskušenjima industrijalizacije turizma.
Okolinu jezera krasi i pruža jedinstven ambijent Veliki park. U blizini Velikog parka smješten je ZOO vrt, prepoznatljiv ne samo po bogatom biljnom i životinjskom svijetu već i po humanom konceptu smještaja životinja i edukativnim programima.
Dvanaestak kilometara sjeveroistočno od Subotice, nalazi se jezero Ludaš - mjesto gdje jata ptica selica putujući od norveških fjordova do rijeke Nil baš ovdje nalaze svoje mjesto za odmor.
Kao mjesto gniježdenja i boravka mnogih vrsta ptica, na Ludašu je do sada zabiljeleženo 238 vrsta od kojih su 140 prirodne rijetkosti. Ono predstavlja jedno od najvažnijih jezerno-močvarnih eko sistema u svijetu, zajednice okupljenoj oko Ramsarske konvencije. Pojedinačni i ušoreni salaši u okolini jezera, predstavljaju nerazdvojivu cjelinu sa bogatim prirodnim vrijednostima.
Na pola puta između Subotice i graničnog prekaza Horgoš smješten je drugi Specijalni rezervat prirode „Selevenjske pustare“ koji se graniči sa zaštićenim dijelovima prirode u Mađarskoj. Ovde je dom našlo preko 30 ugroženih biljnih vrsta. Sjeverno od Subotice, nalazi se predio izuzetnih odlika “Subotička peščara“ koja je  ujedno i bogato lovište.
Gradska kuća dominira najužim centrom grada Subotice, a svojom ljepotom mami i oduzima dah. Velelepno zdanje je izgrađeno  u stilu mađarske secesije, po projektu budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakoba. Danas su u njoj svoje mjesto našli gradska uprava, muzej, istorijski arhiv, butici  i banke.     U neposrednoj blizini Gradske kuće nalazi se Franjevačka crkva koja je svoj današnji izgled dobila 1901. i predstavlja monumentalno zdanje u stilu neoromantike.        
Istočno od  franjevačke crkve je još 1730. podignuta pravoslavna crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg koja je doživjela  mnogobrojne adaptacije i promjene, da bi u osnovi sačuvala tradicionalni barokni tip. Krećući se prema zapadu, nailazimo na tornjeve Katedrale sv.Tereze Avilske, baroknu crkvu iz 1779.god.
Ritam tornjeva upotpunjuje kupola Sinagoge, izgrađena 1903. jedna od najljepših u ovom dijelu Evrope. Kontrast tornjevima su plava i zelena fontana u žolnai keramici koje okružuju Gradsku kuću. U njenoj  blizini  se nalazi i Gradska biblioteka, prepoznatljhva po Atlantima koji nose barokni balkon. Na istom trgu nalazi se i pozorište, jedno od prvih na teritoriji Ugarske monarhije iz 1853., prepoznatljivo po šest klasicističkih, korintskih, stubova (trenutno se adaptira).
Šetajući korzom, ređaju se palate različitih stilova iz XIX i XX vijeka. Živopisnom ornamentikom, izdvaja se fasada nekadašnje štedionice u zgradi br. 4. Na stotinak koraka od Gradske kuće, smješten je jedan od najljepših secesijski objekata grada - palata Rajhl gdje se na jedinstven način prožima arhitektura, skupocjeni materijali i razigrana forma umjetničkih zanata.
Sve znamenitosti Subotice objedinjuje pod vedrim nebom pješačka zona u kojoj su smješteni elegantni butici i prijatni kafići koji svojim duhom starih vremena pozivaju turiste.Kroz sva godišnja doba Suboticu i Palić prate bogata i raznovrsna kulturna i zabavna dešavanja.

Prvomajski uranak na Paliću, manifestacija sa dugom tradicijom, obiluje kulturno-zabavnim i ugostiteljskim sadržajima i iz godine u  godinu okuplja više desetina hiljada posjetilaca.
Svakog maja se u gradu održava Međunarodni festival pozorišta za djecu koji po svom renomeu spada među najznačajnije u svijetu. U trećoj nedelji jula, na Ljetnjoj pozornici na Paliću, u hladu stoljetnih stabala Velikog parka, održava se Festival evropskog filma, koji uz bogat prateći program promoviše najnovija ostvarenja evropskog filma.
Dužijanca – žetvena svečanost ovdašnjih Bunjevaca i Hrvata, koji je nastao kao oblik porodičnog slavlja i zahvale Bogu zbog završetka žetve, vremenom je prerasla u jedan od najživopisnijih događaja u Subotici. Svečanosti koje traju dva mjeseca kulminiraju u nedjelju prije Velike Gospojine, kada svečana povorka defiluje centrom grada i stiže do glavnog gradskog trga, gdje se gradonačelniku predaje osvještan hljeb, umiješen od novog žita.
Početkom septembra priređuju se višednevni kulturni i zabavni programi i u čast proslave Dana grada..
Berbanski dani, koji se održavaju  početkom jeseni, su proslava berbe jabuka i drugog voća, smotra proizvoda povrća i narodne radinosti. To je i prva proba kvalitetnog sazrelog grožđa, mušta i uvod u svekolike događaje u slavu vina.
U poznu jesen, grad vrvi raznim dešavanjima poput koncerata, izložbi, folklornih priredbi, sve do glamuroznog Božićno-novogodišnjeg koncerta Subotičke filharmonije koji se održava u Velikoj vijećnici Gradske kuće.

No comments:

Post a Comment