12/21/2010

Grad ruža i parkova

 
Nova Gorica je slikovit i živopisan gradić na granici Slovenije sa Italijom. Tačnije, Nova Gorica i Gorica (Gorizia) sa italijanske strane danas su jedan isti grad ali u dvije države. Kada ste u Gorici (bilo kojoj) nemate osjećaj razdvojenosti dva grada. Nigdje nema graničnih prelaza, više nema ni razlike u valuti (Euro – Tolar), jezička razlika postoji utoliko što Slovenački i Italijanski nisu ni malo slični ali ne postoji problem u komunikaciji obzirom da i jedi i drugi govore oba jezika i da je stanovništvo izmiješano.
Nova Gorica nastala je posle Drugog svjetskog rata kao zamena za Goricu koja je ostala na drugoj strani granice. Prva pomisao na ovakvu tvorevinu komunističkog sistema je socrealizam i sumorna socrealistička arhitektura kao u drugim sličnim tvorevinama ali, Nova Gorica je ipak bila drugačije sreće. Grad je isplaniran i projektovan da bude veliki park te je zbog toga puno prostora posvećeno zelenilu. Zovu je i „Grad ruža“ iz razloga što ovaj plemeniti cvijet možete pronaći na svakom koraku. Gorica ima blagu klimu koja naročito pogoduje flori koja buja tokom cijele godine pa je grad uvijek obrastao zelenilom i cvijećem. Ovde rastu i neke rijetke i egzotične vrste drveća.
Gorica je administrativni i univerzitetski centar. Glavni grad sunčane Gooriške regije. Univerzitetska funkcija čini ga još mlađim, lepšim i živahnijim. Ovde ima mnogo đaka i studenata iz cijelog sveta. Gorica je i kulturni centar i ima bogatu ponudu različitih kulturnih i popularnih događanja naročito na pozornicama Slovenskog narodnog gledališća (pozorišta) i Kulturnog doma (doma kulture) ili na otvorenom: Koncerti, festivali, folklorne priredbe, izložbe, sajmovi…
U okolini Nove Gorice postoji mnogo turističkih atrakcija a među najvećim su dva franjevačka samostana: Sveta Gora Primorska i Kostanjevica.
Kostanjevica se nalazi na istoimenom brdu i u njemu su sahranjeni poslednji članovi francuske kraljevske dinastije Burbon. Ovaj samostan ponosi se kolekcijom ruža Burbonki koja je druga po veličini u Evropi, dok je drugi samostan dobio naziv Sveta Gora.
Od ostalih atrakcija važno je pomenuti i zamak Kromberk u kom se nalazi pokrajinski goriški muzej. Oko zamka je uređen lijep barokni park sa amditeatrom namijenjenim različitim dešavanjima.
Nikako ne smijete propustiti i živopisni gradić Skolan, smardagno zelenu rijeku Soču i stari željeznički most sa najvećim kamenim lukom na svijetu.
Na pola sata vožnje odavde stižete do Jadranskog mora, planina ili, ako krenete na zapad, do vinorodne i zelene Vipavske doline.

No comments:

Post a Comment