12/23/2010

Ljetovanje u borovoj šumi

Makarska je od davnine središte Makarskog primorja upravno, političko, privredno, kulturno i prosvjetno, a od sredine XX. st. i turističko.
Danas je to grad s više od 15 hiljada stanovnika kojem pripadaju i slikovita naselja pod Biokovom, Veliko Brdo, Puharići, Kotišina i Makar od kojeg je nastalo ime Makarska.
Makarska je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta hrvatskog priobalja, privlačno zbog svojih i prirodnih i klimatskih karakteristika, raznolike turističke ponude i gostoljubivih domaćina.
Pješčana i šljunčana plaža, duga je skoro 2 km i po njoj je bila, a i danas je prepoznatljiva. Uz šetališta obrubljena borovima nalaze se različiti turistički sadržaji, udobni hoteli, ugostiteljski objekti s gastronomskim specijalitetima, te obilje zabave za djecu i odrasle.
Makarska se nalazi u podnožju planinskog masiva Biokova (1762 m), koji štiti od prodora kontinentalne klime te ima bujnu mediteransku vegetaciju, blagu zimu, duga i topla ljeta s osvježavajućim maestralom.
Sunce je obasjava više od 2750 sati godišnje s temperaturom vazduha višom od 20°C od marta do juna, a prozirno more od juan do oktobra ima temperaturu iznad 20°C.
Grad Makarska razvio se oko prirodne luke koju štite slikovito poluostrvo Sveti Petar i rt Osejava i najveća je i jedina takva luka između ušća rijeka Cetine i Neretve.
Siguran je zaklon i sklonište za lošeg vremena, nekad pomorcima, gusarima i trgovcima, a danas turističkim jahtama, jedriličarima i izletničkim brodovima. To je pridonijelo da je postala važna trgovačka luka, posebno za vrijeme turske i mletačke okupacije. Danas iz luke vozi trajekt više puta dnevno za Sumartin na Braču.
Za vrijeme ljetnjih večeri luka je puna jahti i turističkih izletničkih brodova, a Kačićev trg u centru grada pun je mladosti koja uživa u zabavnim i kulturnim priredbama.
Što dublje u noć, makarska je riva sve življa, a kafići, restorani i disko-barovi sve puniji.
Istorija grada najbolje se može upoznati u Franjevačkom samostanu, koji je proslavio cijelih 500 godina postojanja. U svojim prostorima čuva pinakoteku, knjižnicu, jedinstveni Malakološki muzej i Institut Planina i more. Na Kačićevom trgu je crkva Sv. Marka , a sa njene sjeverne strane su u staroj školi galerija Gojak, gradska knjižnica, muzička škola i Radio Makarska rivijera.
Na obali je Gradski muzej i crkva Sv. Filipa. U parku Sv. Petra nalazi se obnovljena crkva Sv. Petra a odatle se pruža i prekrasan pogled na grad, veličanstveno Biokovo i pučinu.
Leži na 43° 17' 38'' geografske širine i na 17° 1' 20'' istočne dužine, skoro u sredini sjeverozapadne polovine Makarskog primorja.
 
Osim svetišta Vepric, posebno su atraktivni šumoviti parkovi na poluostrvima Sveti Petar i Osejava ugodni za posjetioce, rekreativce i ljubitelje prirode s kojih se pruža prekrasan pogled na grad, pučinu i ostrva, te na Biokovo.
Velo Brdo, Puharići, Makar i Kotiština podbiokovska su naselja iznad Makarske iz kojih su se stanovnici najvećim dijelom preselili u Makarsku. Rijetki su ostali u naseljima, ali su mnogi obnovili svoje stare ili sagradili nove kuće. Ta živopisna naselja, s izvornom seoskom arhitekturom i prekrasnim vidicima na Makarsku, obalu i ostrva, omiljena su izletišta.
Ako prilazimo gradu od Splita jadranskom turističkom cestom, kod vidikovca Kuk oko 20 km nadomak gradu, otvara se pogled preko šumovitog predjela Vepric, Cvitačka (Biloševac), dugih šljunčanih i pješčanih plaža sve do poluostrva Sveti Petar i rta Osejava koji štite gradsku luku.

No comments:

Post a Comment