12/21/2010

Kuća bijele breze u vrelima mineralnih izvora

Jastrebac ja najviša planina u blizini Kruševca, Srbija, do koje se stiže preko sela Golovode, Lomnica i Buci. Inače predstavlja poseban turistički potecijal.    Prostrana visoravan sa vještačkim jezerom leži na oko 650 m nadmorske visine, a od Kruševca je udaljena 20 km.
Jastrebac je vrlo stara planina, koja je postojala još u tercijeru i uzdizala se iz tercijernog mora kao veliko ostrvo. Najviši vrhovi “Đulica” 1491 m i “Pogled” 1481 m, predstavljaju prirodnu granicu između Toplice i Pomoravlja. Jastrebac ima izvanredne klimatske uslove (osunčanost tokom cijele godine, svježe vazdušne struje i nezagađenu sredinu) i upravo zahvaljujuči ovako blagoj klimi i raznolikosti flore i faune, pruža izuzetne mogućnosti za odmor i planinarenje. Predjeli Jastrepca atraktivni su za sve ljubitelje prirode – planinare, izviđače, brdske bicikliste i slično.
Jastrebac  je  najšumovitija planina ovog dijela Balkana. Odlikuje se obilnom listopadnom i četinarskom šumom i jedinstveno je stanovište bijelih breza. Planina nudi i korisne šumske plodove posebno pečurke i ljekovito bilje, tako da je pravi raj za gljivare i sakupljače ljekovitog bilja.
Ističe se i bogatstvom visoke divljači, srna i divljih svinja, a raspolaže i dobrim smještajnim kapacitetima. Vještačko jezero omogućava kupanje u ljetnjim mesecima.
U podnožju Jastrepca nalaze se brojni ljekoviti mineralni izvori, Ribarska Banja sa savremenim rehabilitacionim centrom, Lomnička „kisela voda“, Belovodski kiseljaci.

No comments:

Post a Comment